Agility är en fartfylld sport som hundarna brukar tycka är väldigt rolig. Sporten går ut på att genomföra en hinderbana så snabbt som möjligt utan att hunden gör några fel eller vägrar.
Det är viktigt att ha ett gott samarbete mellan hund och förare, då föraren ska styra hunden rätt väg igenom banan.
Agility är också en sport som är väldigt rolig att titta på som publik då det går väldigt snabbt och hela tiden händer någonting.
Hunden måste vara 18 månader innan man får lov att tävla agility.
För att få en snabb, säker och arbetsvillig hund är det viktigt att träningen hela tiden är positiv och rolig. Man vinner ingenting på att tvinga hunden igenom banan.
Agility är en fysiskt krävande sport och man ska inte träna med en hund som inte är färdigvuxen eller sjuk. Hunden ska vara ett år innan man börjar träna agility på riktigt, men det finns så klart saker man kan träna på för att förbereda hunden inför agility:
- Belöning med leksak
- Sitta kvar (Man kan tjäna mycket tid på att kunna lämna sin hund innan första hindret)
- Startsignal (Hunden sitter kvar tills föraren ger startsignal)
- Tunnlar
- Targetövningar
- Miljöträning
- Runda hinderstöd
På tävling kan man välja att tävla agilityklass eller hoppklass (eller både och). I agilityklass ingår alla typer av hinder, i hoppklass ingår inte kontaktfältshindren.
De hinder som kan ingå på tävling är följande:
- Hopphinder (finns i olika varianter)
- Tunnlar
- Slalom
- Långhopp
- Däck
- A-hinder (Endast agilityklass)
- Balansbom (Endast agilityklass)
- Vippbräda (Endast agilityklass)
Hindren tar tid att lära hunden, särskilt slalom och kontaktfältshindren. Förutom hindren måste man träna på handlingen (hur man styr hunden) och hur man ska handla hunden kan variera mycket från hund till hund så man måste verkligen lära sig hur just denna hunden fungerar.
Hunden får inte riva några hinder när den genomför banan, då får man 5 fel, det får man också om hunden missar en port i slalomet eller inte trampar på kontaktfälten på kontaktfältshindren.
Om hunden springer förbi ett hinder så döms detta som en vägran vilket också räknas som 5 fel, men om hunden vägrar 3 gånger under banan blir den diskvalificerad.
Man blir även diskvalificerad om hunden tar hindren i fel ordning, hoppar ett hinder från fel håll, om föraren tar fram leksak på banan eller om hunden utför sina behov.
Det finns 3 olika svårighetsklasser i agility. Klass 1, klass 2 och klass 3.
I klass 1 börjar man att tävla med sin hund och för att få lov att flytta upp till klass 2 så måste man få 3 ”pinnar” i klass 1.
En pinne får man genom att genomföra banan utan fel och man måste även vara bland de 15% snabbaste felfria ekipagen. Man kan alltså utföra en bana felfritt men ändå inte få en pinne eftersom det var många som utförde banan felfritt och som var snabbare.
Har man 3 pinnar i agilityklass 1 får man flytta upp till agilityklass 2 och har man 3 pinnar i hoppklass 1 får man flytta upp till hoppklass 2. Samma hund kan därför tävla i agilityklass 1 och hoppklass 3.
I klass 2 ökar svårighetsgraden och banorna kan vara svårare att styra hunden igenom, dessutom måste man vara bland de 10% snabbaste felfria hundarna för att få en pinne. Även här behöver man 3 pinnar för att flytta upp till klass 3.
Vill man att hunden ska få titlar i klass 1 och 2 så måste man dock ha 5 pinnar i varje klass. Har man 5 pinnar i hoppklass 1 får hunden titeln AgHD1 (AgilityHoppDiplom klass 1).
I klass 3 tävlar man om SM-pinnar (för att kvalificera sig till SM) samt om CERT för att få championat. SM pinne kan man erhålla även om hunden inte är felfri. Alla hundar som är bland de 15% högst placerade får SM-pinne.
CERT delas endast ut till en hund per klass och den hunden måste ha genomfört banan felfritt. Om den vinnande hunden redan är champion så får nästa hund i resultatlistan CERT osv.
Det krävs 3 CERT för att bli champion och man kan ta championat i både agilityklass och hoppklass.
Hundarna delas också in i 5 olika storleksklasser, vilken storleksklass man tävlar i beror på vad hunden har för mankhöjd:
Extra Small – hundar under 28 cm
Small – hundar under 35 cm
Medium – hundar vars mankhöjd är 35 cm och över men under 43 cm
Large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och över men under 50 cm
Extra Large – hundar vars mankhöjd är 43 cm och därutöver
Hundar som mäts in som Extra Small kan välja att tävla i Small och hundar som mäts in som Large kan välja att tävla i Extra Large.
Innan första tävlingen måste hunden officiellt mätas av en domare. Detta kan man oftast göra på tävlingsplatsen innan tävlingen börjar.
Här kan ni hitta de fullständiga reglerna för agility: