Rallylydnad är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. Rallylydnad bygger på glädje, kommunikation och samarbete. Trots namnet så går rallylydnad inte på tid som många tror.
Rallylydnad är en sport som passar många, som förare kan man få dispens om det finns moment som man av medicinska skäl inte kan utföra. Domaren måste då anpassa banan och välja bort de moment som det finns dispens för.
Många tävlar rallylydnad med äldre hundar som kanske blivit pensionerade från lydnad, bruks eller agility då detta är en sport som inte är lika fysiskt påfrestande för hundarna.
Man kan även kombinera rallylydnadsträningen med andra sporter då det bygger upp samarbetet mellan hund och förare.
Ekipaget ska följa en bana med skyltar och utföra de moment som skyltarna beskriver. Skyltarna med moment är placerade med ett mellanrum på 3-5 meter och mellan momenten ska hunden gå vid förarens sida.
Domaren ritar nya banor till varje tävling och man vet därför aldrig vilka moment och i vilken ordning de kommer när man är ute och tävlar.
Vill man träna rallylydnad med sin hund så kan man börja med att träna på några grunder som återkommer i momenten i rallylydnad:
- Gå fint vid sidan utan att dra i kopplet. (Träna både att gå rakt fram och i svängar.)
- Sitt, Ligg och Stå. (Tänk på att försöka få hunden att sitta, ligga och stå rakt vid din sida.)
- Stanna kvar. (Hunden ska kunna sitta, ligga och stå stilla oavsett om du går därifrån, eller går runt den.)
- Gå ett varv runt dig.
- Frontposition - Hunden ska kunna sitta framför dig nos mot näsa. (Hunden ska även kunna stå framför dig i de högre klasserna.)
Som förare är det bra att förbereda sig genom att läsa på hur momenten ska utföras. Det är många delar att tänka på i momenten och det är inte bara hunden som ska lära sig.
På tävling startar man med 100 poäng och får sedan avdrag för de fel man gör under banan, det finns många saker som kan ge avdrag men några av dem är följande:
- Kopplet blir sträckt.
- Hunden nosar på marken eller något annat.
- Hunden trampar på skylten.
- Föraren flyttar sina fötter när den ska stå stilla.
- Bristande samarbete.
De olika felen är värda olika mycket poängavdrag, antingen 1 poäng, 3 poäng, 5 poäng eller 10 poäng.
Domaren kan även göra avdrag på helheten, allt från 1-10 poäng t.ex om hunden skäller mycket, går långt bakom föraren och inte samarbetar.
Man kan även bli diskvalificerad på tävling, t.ex om hunden uträttar sina behov på banan, om föraren medvetet tar i hunden eller om föraren tar fram leksak eller godis på banan.
I rallylydnad får man lov att hjälpa hunden genom banan med hjälp av röst och kroppsspråk. Man får prata hur mycket man vill med hunden och man får styra den med hjälp av sina händer så länge man inte tar i hunden.
Man kan t.ex. hjälpa hunden att lägga sig genom att böja sig och peka på marken (så länge man inte rör hunden med handen).
Man får inte lov att ha godis eller leksak synligt inne på banan.
I rallylydnad finns det 4 klasser. Man börjar i nybörjarklass, därefter är det fortsättningsklass, avancerad klass och den högsta klassen heter mästarklass.
I nybörjarklassen har man hunden kopplad genom hela banan. Banan består av 12-15 moment samt start- och målskylt.
För att få flytta upp till nästa klass ska man få kvalificerande resultat 3 gånger, hunden får då även titeln RLDN (rallylydnadsdiplom, nybörjarklass). Man kan även flytta upp om man får ett resultat på 100 poäng (detta gäller även i fortsättningsklass och avancerad klass men då får hunden ingen titel i den klassen). Gränsen för kvalificerande resultat i nybörjarklass är 70 poäng.
Fortsättningsklassen är den första klassen där man ska ha hunden lös. Banan består av 13-17 moment samt start- och målskylt. Här är gränsen för kvalificerande resultat 75 poäng. När man uppnått detta 3 gånger får man titeln RLDF och man får lov att flytta upp till nästa klass.
I nybörjarklass och fortsättningsklass genomför man alltid banorna med hunden vid sin vänstra sida, men när man kommer upp i avancerad klass ska hunden även kunna gå på förarens högra sida och utföra alla moment på höger sida. Banan består av 15-17 moment samt start- och målskylt. Gränsen för kvalificerande resultat är 80 poäng. När man uppnått detta 3 gånger får man titeln RLDA och man får lov att flytta upp till nästa klass.
Mästarklass är den högsta klassen man kan tävla i, här består banan av 18-20 moment samt start- och målskylt. Här är poänggränsen 90 poäng och registrerade hundar med stamtavla får då CERT, oregistrerade hundar får kvalificerande resultat. När man uppnått detta 3 gånger får de oregistrerade hundarna titeln RLDM och de registreradehundarna får championatet som heter SeRallyCH.
Vill ni lära er mer om rallylydnad hittar ni hela regelverket här:
https://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/rallylydnad/regler-rallylydnad/
De moment som ingår i de olika klasserna hittar ni här:
https://www.brukshundklubben.se/tavling-utstallning/rallylydnad/moment-i-rallylydnad/
Klicka på momentbeskrivningar för den klass ni vill se så får ni se hur skyltarna ser ut samt en beskrivning av hur momenten ska utföras.