Freestyle och Heelwork to Music är två olika grenar som innebär att man arbetar med sin hund till musik. Det är inte en sport där det bara gäller att vara skicklig utan man måste även kunna fånga åskådarnas intresse. Skillnaden mellan de två grenarna är att i Heelwork to Musik (HtM) så har man 10 olika fotpositioner att arbeta med, man kan lägga in ett och annat trick i sitt program men det ska i huvudsak bestå av att ekipaget tillsammans rör sig i de olika positionerna som finns. I freestyle är man mer fri att välja hur man vill att tävlingsprogrammet ska se ut, man kan använda sig av massor av olika tricks och bygga upp programmet utifrån vad hunden är bra på, här får man inte använda för mycket av fotpositionerna som används i HtM.
Vid tävling sätter domarna poäng i tre olika kategorier.
- Precision och samarbete
Är utförandet skickligt gjort eller finns det brister? Samarbetar hunden väl med föraren?
- Innehåll
Är programmet anpassat väl för hunden och innehåller programmet allt som ett program ska innehålla?
- Tolkning av musik
Är programmet anpassat efter musiken som föraren har valt?
Det är föraren som själv bygger upp ekipagets program. Man väljer musiken själv och vilka tricks eller positioner man vill ha med i sitt program samt när i programmet de ska utföras. I HtM är det viktigt att hunden utför positionerna väl och att bytena mellan positionerna går smidigt.
I regelboken beskrivs sporten så här:
”Freestyle är en hundsport som ger föraren möjlighet att visa fritt utformade lydnadsprogram till musik. Sporten ger tillfälle att ta tillvara individuella egenskaper hos hunden och visa resultat av positiv hundträning med träningsglädje, kontakt, lyhördhet och samarbete i fokus. En grundtanke är att freestyle ska vara roligt både för förare och hund.”
När man bygger upp sitt tävlingsprogram är det mycket att tänka på. Man måste hitta musik som passar ihop med hunden, föraren kan lätt anpassa sina rörelser till musiken, det är svårare att få hunden att anpassa sig. Fundera därför på vilken takt hunden normalt rör sig i och välj musik utifrån det.
Sedan ska man välja ut tricks eller positioner som man vill ha med i programmet och bygga ihop dessa till en kedja som passar ihop med musiken.
Man kan också välja att använda sig av kläder eller rekvisita. Kanske vill man ha kläder på sig som passar till programmet för att väcka mer intresse hos åskådarna eller använda sig av rekvisita när man utför tricks. All rekvisita som man har med sig in på tävlingsbanan måste användas i programmet.
Man måste också fundera på hur man har tänkt att röra sig över tävlingsplanen. Man ska utnyttja så mycket av ytan som möjligt.
I freestyle och HtM tävlar man i tre klasser. Man börjar i klass 1 och när man uppnått uppflyttningspoäng kan man flytta upp till klass 2 och sedan klass 3. Föraren avgör själv om man vill flytta upp eller stanna kvar i klassen och tävla fler gånger.
Tar man tre uppflyttningsresultat i en klass så får hunden en titel.
Hunden ska vara okopplad under tävlingsprogrammet och man får inte lov att belöna med leksak eller godis.
Hur långt program man ska ha på tävling ökar vartefter man går upp i klasserna.
Klass 1 - 45 sekunder till 2,5 minut
Klass 2 - 1,5 minut till 3,5 minut
Klass 3 – 2,5 minut till 4 minuter
Även svårigheten ökar ju högre upp i klasserna man kommer.
I klass 1 behöver programmet inte vara felfritt och man behöver inte göra ett jätteavancerat program för att nå uppflyttningspoäng.
I klass 2 krävs det att man har ett lite mer genomarbetat program, precisionen är viktigare än i klass 1 och hunden ska kunna arbeta mer utan hjälp från föraren.
I klass 3 ska hunden kunna arbeta mer självständigt och i svårare övningar utan hjälper från föraren.
Fullständiga regler hittar ni här:
http://shfk.se/regelverk/reglerfreestyle2017/