Bruksprov är en av Svenska Brukshundklubbens tävlingsgrenar. I bruks ingår både en lydnadsdel och ett specialmoment som man själv väljer.
Lydnadsmoment
Ekipaget ska genomföra ett lydnadsprogram som är samma för alla ekipage på alla tävlingar. I Appellklass som är den lägsta klassen ingår följande moment:
- Linförighet
Fotgående i koppel med svängar, halter och språngmarsch.
- Framförgående
Momentet börjar med fotgående, hunden skickas sedan ut för att gå framför föraren en sträcka på 25 meter innan ekipaget gör halt och föraren går fram och tar in hunden i fotposition.
- Platsläggande
Momentet börjar med fotgående och hunden ska lägga sig på förarens kommando, föraren fortsätter sedan att gå 10 meter innan den vänder sig om och stannar.
- Inkallande
Hunden lämnas sittande medan föraren går 15 meter ifrån hunden, vänder sig om och stannar. Hunden kallas sedan in för att sätta sig vid förarens sida.
- Hopp över hinder
Ekipaget ställer upp framför ett hinder, på valfritt avstånd. Föraren lämnar sedan hunden och ställer upp på valfritt avstånd på andra sidan hindret. På förarens kommando ska hunden hoppa och därefter sätta sig vid förarens sida.
- Platsligggande
Alla ekipage i klassen ställer upp på en rad med 7 meters mellanrum, hundarna läggs ner och förarna lämnar hundarna och går 15 meter ifrån dem. Hundarna ska ligga still i 3 minuter.
En tävlingsledare finns alltid vid tävling och denne har som uppgift att tala om för föraren när den ska ge hunden kommandon, när man tränar lydnaden är det därför viktigt att lära hunden att lyssna på sin förare och inte på vad andra människor säger.
Ett bra samarbete mellan hund och förare är viktigt att bygga upp innan man börjar träna lydnad och man måste även kunna belöna sin hund, helst med både godis och leksak. På tävling får man inte lov att belöna hunden med varken leksak eller godis så det är också viktigt att man lär hunden att uppskatta muntligt beröm och klappar som belöning då det får lov att användas mellan momenten på tävling.
Om man vill börja träna brukslydnad är det bra att lära hunden lite grunder:
- Gå fint vid förarens vänstra sida, när föraren stannar ska hunden sätta sig utan att föraren ger kommando.
- Träna hunden på att komma vid inkallning och sätta sig vid förarens vänstra sida, hunden ska kunna komma från olika håll och ändå hitta positionen vid förarens sida och tänk på att hunden ska vara rak.
- Sitta kvar är en viktig del av lydnaden, hunden ska sitta kvar tills du ropar oavsett vad som händer.
Varje klass har sina moment och man får ett betyg av domarna för varje moment, om momentet är godkänt kan man som lägst få 5 poäng och som mest 10 poäng, om momentet underkänns får man 0 poäng. Momenten är värda olika mycket och vid poängräkningen så räknas poängen ut ifrån domarnas betyg och den koefficient som är satt för det momentet.
I bruks är det alltid två domare som dömer, ekipagets resultat räknas ut genom att man räknar ut snittpoängen av båda domarnas bedömning.
Specialmoment
Utöver lydnadsdelen ska alla ekipage genomföra ett av de fem specialmoment som ingår i bruksprov. Alla specialmoment skiljer sig åt och ställer olika krav på hunden. Vill du träna och tävla i bruksprov har du lätt att hitta ett specialmoment som passar din hund extra bra.
Spår
I spår ska hunden följa ett spår där en människa har gått. Den som har lagt ut spåret har även lagt ut träpinnar som hunden ska hitta. I appellklassen är spåret 300 meter långt och hunden ska hitta tre stycken pinnar.
Sök
I sök ska hunden hitta och markera människor som ligger mer eller mindre dolda i terrängen. I appellklassen ska hunden söka igenom ett område som är 50 x 100 meter och den ska hitta två människor.
Rapport
I rapport ska hunden springa mellan två stationer så snabbt som möjligt, här behöver man vara två personer som är förare till hunden. I appellklass är det 500 meter mellan stationerna och hunden skickas denna sträcka både fram och tillbaka.
Patrull
I patrull ska hunden kunna spåra och upptäcka luftvittring och ljud från människor inom ett begränsat patrulleringsområde. För att tävla i patrull ska man klara appellklassen i något av de andra specialmomenten då det inte finns en appellklass för detta specialmoment.
Skydd
I skydd ska hunden kunna stoppa en flyende person eller ett kraftigt hot (angrepp) mot föraren och hindra en bevakad person att avvika. För att tävla i skydd ska man klara appellklassen i något av de andra specialmomenten då det inte finns en appellklass för detta specialmoment.
I appellklass ska hunden även genomföra momentet budföring, detta ingår oavsett vilket specialmoment man väljer. Ekipaget ska då gå fram till en person och ta kontakt med denne. Ekipaget går sedan 50 meter ifrån personen och vänder sig om och gör halt. Hunden kopplas lös och skickas sedan tillbaka till personen och sätter sig vid dennes sida. Hunden skickas sedan tillbaka till sin förare och sätter sig vid dennes sida.
I bruks finns det fyra klasser, appellklass, lägre klass, högre klass och elitklass.
Man börjar i appellklassen (spår, sök eller rapport) när man blivit uppflyttad ur appellen tävlar man i lägre klass. Även om du genomfört appellen i spår så kan du nu tävla lägre klass i sök eller rapport, men när man blir uppflyttad från lägre klass så blir man endast uppflyttad i det specialmoment man tävlat i.